september 20, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Olympische Spelen Parijs: van verkrachting beschuldigde Nederlandse atleet stormt te midden van opschudding over deelname

Olympische Spelen Parijs: van verkrachting beschuldigde Nederlandse atleet stormt te midden van opschudding over deelname

Parijs [France]29 juli: De Nederlandse beachvolleybalspeler Steven van de Velde, ruim tien jaar geleden veroordeeld voor kinderverkrachting, wordt toegejuicht door het publiek tijdens de eerste wedstrijd van Nederland op de Olympische Spelen in Parijs, meldt CNN.

Op sociale media geplaatste beelden toonden gejoel en boegeroep toen Van de Velde en zijn partner Matthew Immers de arena aan de voet van de Eiffeltoren binnenliepen.

Uiteindelijk verloor het tweetal van het Italiaanse duo Alex Rangieri en Adrian Carampula.

De deelname van Van de Velde aan de Olympische Spelen heeft voor opschudding gezorgd sinds hij in 2014 werd veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf wegens de verkrachting van een twaalfjarig meisje, zo meldde CNN, onder verwijzing naar Britse media. Hij werd in 2017 vrijgelaten en is nu 29 jaar oud.

Hoewel er kritiek was gericht op het Nederlands Nationaal Olympisch Comité omdat het haar had geselecteerd, steunde het Internationaal Olympisch Comité de beslissing als “correct” en zei dat Van de Velde “uitgebreide revalidatie” had ondergaan.

Immers verdedigde zijn teamgenoot tegen de kritiek en zei tegen verslaggevers: “Wat er in het verleden is gebeurd, is verleden tijd. Hij kreeg zijn straf en nu is hij erg aardig. Voor mij is dat een voorbeeld van hoe (hij) er veel van heeft geleerd.”

Juris Colon, CEO van het Amerikaanse Center for SafeSport, zei in juni dat ze “diep bezorgd is dat elke kindermisbruiker kan meedoen aan de Olympische Spelen van 2024.”

“Terwijl teams van over de hele wereld in Parijs samenkomen, zijn veel van hen junioratleten, wat een gevaarlijke boodschap afgeeft dat medailles en geld belangrijker zijn dan hun veiligheid. Deelname aan sport is een voorrecht, geen recht”, voegde hij eraan toe.

READ  Dutch Mantell wordt verrast door The Usos

De Franse minister van Sport, Amelie Aude-Castera, zei dat ze “geschokt” was door de deelname van Van de Velde.

CNN citeerde haar als volgt: “Als vrouw ben ik geschokt dat iemand die een meisje heeft verkracht op de Olympische Spelen is… Het ding om te onthouden is dat de selectie van een atleet een beslissing is van het NOC, het is niets. Het is de verantwoordelijkheid van de Franse regering.”

Disclaimer: dit bericht is automatisch gepubliceerd vanuit een feed van een bureau, zonder enige wijziging in de tekst, en is niet beoordeeld door een redacteur.