september 19, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Carlyle onderzoekt een verkoop van € 3 miljard aan de Nederlandse zout- en chemicaliënproducent Nobian

Carlyle onderzoekt een verkoop van € 3 miljard aan de Nederlandse zout- en chemicaliënproducent Nobian

Open Editor's Digest gratis

Carlyle Group onderzoekt een verkoop van €3 miljard aan de Nederlandse zout- en chemicaliënproducent Nobian, volgens mensen die bekend zijn met de zaak.

Nobian, eigendom van Carlyle en het Singaporese staatsinvesteringsfonds GIC, produceert hoogzuiver zout, chloor en andere speciale chemicaliën voor gebruik in toepassingen zoals zonnepanelen, batterijopslagsystemen en isolatie.

De Amerikaanse buy-outgroep heeft gesprekken gevoerd met investeringsbanken ter voorbereiding op een mogelijk verkoopproces, dat naar verwachting volgend jaar zal beginnen, zeiden de mensen. Carlyle, GIC en Nobian weigerden commentaar te geven.

Carlyle en GIC namen de zoutproducent in 2018 over toen deze de chemiedivisie van het Nederlandse conglomeraat Akzo Nobel kocht voor € 10,1 miljard in Carlyle's grootste Europese deal.

De partners gaven de Akzo Nobel Chemicals-divisie Nurion een nieuwe naam en vormden later in 2021 Nobion.

Vorig jaar verdiende Nobian 400 miljoen euro vóór rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie, zeiden de mensen.

Onder Chief Executive Michael Koenig heeft Nobian doelen gesteld om de directe CO2-uitstoot tegen 2030 met 50 procent en tegen 2040 met 100 procent te verminderen, terwijl zijn energie-intensieve mijnbouw- en verwerkingsactiviteiten overgaan op wind- en zonne-energie.

Nobian is een van de grootste industriële uitstoters in Nederland en heeft vorig jaar een overeenkomst getekend met de Nederlandse overheid om samen te werken om de CO2-uitstoot snel terug te dringen.

Carlyle heeft er niet voor teruggedeinsd om te investeren in energie-intensieve Europese bedrijven die koolstofarm moeten worden.

In 2019 verwierf het 37 procent van het Spaanse geïntegreerde olie- en gasbedrijf Cepsa. In juni verwierf het een portfolio van olie- en gasprojecten in Italië, Egypte en Kroatië, die de basis zullen vormen voor een nieuwe, op het Middellandse Zeegebied gerichte producent.

READ  Het Nederlandse spoorbedrijf NS vraagt ​​om meer overheidsfinanciering vanwege de discussie over tariefverhogingen

In elk geval moeten de Carlyle-portfoliobedrijven doelstellingen stellen om de uitstoot te verminderen in overeenstemming met de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs.

Een deel van de weddenschap van Carlyle is dat door het terugdringen van de uitstoot de bedrijven waardevoller zullen zijn wanneer fondsen moeten verdwijnen.

“Het maakt deel uit van onze beleggingsthese”, vertelde Megan Starr, Carlyle’s hoofd Global Corporate Affairs, in juni aan de Financial Times. “Wat is het maximaal mogelijke decarbonisatiepotentieel dat we kunnen en zullen implementeren tijdens onze holdingperiode.”

Hoewel de op zout gebaseerde chemicaliën van Nobian worden gebruikt in alledaagse producten zoals textiel, farmaceutische producten en ontsmettingsmiddelen, zijn ze ook essentieel voor schone energieoplossingen zoals batterijen voor elektrische voertuigen en windturbines.

Het bedrijf ontgint sinds 1918 zout in Nederland en gebruikt ondergrondse zoutcavernes om waterstof, aardgas en duurzame energie in de vorm van perslucht op te slaan.

Nobian heeft productielocaties in Nederland, Duitsland en Denemarken en biedt werk aan ongeveer 1.600 mensen.

Klimaat kapitaal

Klimaatverandering is waar het bedrijfsleven, de markten en de politiek elkaar ontmoeten. Ontdek hier de berichtgeving van de FT.

Bent u benieuwd naar de verplichtingen van FT op het gebied van ecologische duurzaamheid? Lees hier meer over onze op wetenschap gebaseerde doelstellingen