september 19, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De grootste Nederlandse vakbond streeft naar een loonsverhoging van 7% en een werkweek van 32 uur

De grootste Nederlandse vakbond streeft naar een loonsverhoging van 7% en een werkweek van 32 uur

De FNV zal bij de komende loononderhandelingen mikken op een vierdaagse werkweek en een loonsverhoging van 7%, zei het grootste Nederlandse vakbondsconfederatie maandag.

De vakbond zei dat een 32-urige werkweek in de gezondheidszorg van cruciaal belang is voor het verbeteren van de balans tussen werk en privéleven.

“De lonen blijven al jaren achter door een gebrek aan echte verbetering van de koopkracht”, zegt hoofdonderhandelaar Zakaria Boufangacha deOude AD “Wij streven ernaar de koopkracht te verbeteren in plaats van de status quo te handhaven, zodat mensen daadwerkelijk meer besteedbaar inkomen hebben.”

De vakbond wil dat het minimumloon stijgt naar 16 euro, zodat “mensen met een laag inkomen er het meest van profiteren”.

Boufangacha zei dat de introductie van de vierdaagse werkweek de productiviteit ten goede zou komen, het ziekteverzuim zou terugdringen en voltijds werken aantrekkelijker zou maken. “Parttimewerknemers zullen eerder overstappen naar een 30- of 32-urige werkweek en oudere werknemers kunnen langer blijven.”

Vorige week zei het op een na grootste Nederlandse vakbondsconfederatie, CNV, dat het bij de komende loononderhandelingen een loonsverhoging van 3,5% tot 6% nastreeft.

De vakbond zal oproepen tot een twee uur kortere standaardwerkweek en tot het aanbieden van een vast contract na twaalf maanden aan de slag, zei voorzitter Piet Fortuin vrijdag.

Bedrijfseconomische verenigingen