september 19, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Nederlandse minister van Financiën gelooft in bezuinigingen en vrije markten

De Nederlandse minister van Financiën gelooft in bezuinigingen en vrije markten

De allerbelangrijkste koffer omringd door Eelco Heinen en fotografen. Foto: ANP/Remko de Waal

De eerste begroting van Eelco Heinen als minister van Financiën sloeg een heel andere toon aan dan de ambitieuze, grote plannen uit het Rutte-tijdperk.

De VVD-minister schilderde Nederland af als een welvarend land dat consequent bovenaan de internationale ranglijsten staat als het gaat om gezondheid, rijkdom en geluk.

Heinen zei dat dit geen “toeval of natuurwet” was, maar een eerlijke beloning voor het harde werk en de wijze keuzes van het Nederlandse volk.

Maar die vruchten lopen gevaar nu de minister van Financiën verzuimt in te gaan op de roekeloze uitgavengolf van zijn voorgangers, die de staatsschuld en het jaarlijkse tekort hebben doen stijgen. “Het moet echt stoppen”, zei Heinen.

‘Elke euro is het resultaat van het harde werk van gewone Nederlanders, die verantwoord met hun belastinggeld omgaan’, zei hij. “Er is zeker verandering nodig, duidelijke afspraken over begrotingsdiscipline en begrotingsregels.”

Op het eerste gezicht lijken de overheidsfinanciën in goede gezondheid te verkeren. De economie zal naar verwachting dit jaar met 0,6% groeien, nadat ze uit een korte recessie komt, en met 1,5% in 2025.

Preventieve bezuinigingen

Verwacht wordt dat de overheidsprogramma's de koopkracht met gemiddeld 0,7% zullen vergroten, terwijl het aantal mensen dat onder de armoedegrens leeft met 4,7% zal dalen.

Het begrotingstekort en de staatsschuld zullen ruim binnen de grenzen van respectievelijk 3% en 60% van het bbp van de EU vallen.

Maar Heinen zei dat Nederland nu een periode van preventieve bezuinigingen moet ingaan om te voorkomen dat de rekening voor toekomstige generaties moet worden betaald.

‘Dit kabinet zal oordeelkundig omgaan met zijn schaarse mechanismen, zodat wij ons kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden en de generaties die na ons komen hiervan kunnen blijven profiteren’, zei hij.

“Ook al is de staatsschuld nu laag, toch zien we tekorten en schulden stijgen als gevolg van de stijging van de bestedingen.”

In totaal is € 430 miljoen aan besparingen bestemd voor onderwijs, cultuur en wetenschap. Er zullen ook bezuinigingen plaatsvinden op de gezondheidszorg en de sociale zorg, en het ambtenarenapparaat zou met 22% worden bezuinigd.

De internationale ontwikkelingshulp moet worden bezuinigd en de maximale duur van werkloosheidsuitkeringen wordt verkort.

Betaal voor het werk

Dit laatste maakt deel uit van Heinens streven om ‘te betalen voor werk’, een andere rechtse shillpoleth, waaronder een nieuwe lagebelastinggroep om de rekening voor mensen met een laag inkomen te verlagen. De grootste begunstigden zijn niet de mensen met een laag inkomen, wier koopkracht met 0,5% zal stijgen, maar de mensen die onder het gemiddelde liggen, die een impuls van 1,1% zullen krijgen.

READ  Pakistan verplettert de Nederlanders, Bangladesh in laatste bal overwinning op Zimbabwe Krekel

Interessant genoeg zien uitkeringsgerechtigden hun koopkracht volgend jaar met 0,9% stijgen, maar op de lange termijn wil de VVD de balans laten doorslaan ten gunste van werkenden. Terwijl de premies naar verwachting met zo'n € 10 zullen stijgen, stijgt de zorgkorting voor de laagste verdieners naar maximaal € 6,50 per maand.

De sociale zekerheid zou prioriteit geven aan het uit de armoede halen van mensen, en ervoor zorgen dat “niemand in een welvarend land zich zorgen hoeft te maken over het betalen van zijn rekeningen.” De regering heeft beloofd het gratis schoolmaaltijdenprogramma in stand te houden en meer betaalbare woningen te bouwen.

Financiële potten zijn leeggelopen

De langetermijninvesteringsplannen van het kabinet van Mark Rutte worden teruggeschroefd of geschrapt en krijgen een nieuwe bestemming. “De overheid moet niet alles subsidiëren en compenseren”, zei Heinen.

De 25 miljard euro voor de financiering van boerenaankopen om de stikstofvervuiling terug te dringen is teruggebracht naar 5 miljard euro, het energietransitiefonds wordt verlegd naar ‘groene groei’ en het vier jaar geleden gelanceerde innovatiefonds wordt met bijna 8 euro geschrapt. Er staan ​​nog steeds miljarden op de rekening.

In plaats daarvan heeft Heinen zijn kleuren stevig vastgespijkerd aan een andere liberale voorverkiezing, de vrije markt. Tot de plannen van het kabinet om meer particulier kapitaal te stimuleren, behoort onder meer het verlagen van de overdrachtsbelasting op tweede woningen naar 8% en het vrijstellen van bedrijven die eigen aandelen terugkopen van dividendbelasting.

30% regel opgeslagen

Dezelfde noodzaak bracht de regering ertoe om het besluit van het Parlement om de 30% expatbelastingregeling van vorig jaar te verlagen volledig terug te draaien, waardoor sommige geschoolde buitenlandse werknemers worden vrijgesteld van belasting op een deel van hun inkomen. Het belastingvrije deel wordt nu verlaagd naar 27% voor de volledige periode van vijf jaar.

Nederland bloeide dankzij zijn open economie en sterke handelsbetrekkingen, een lid van de EU in zijn hart, zei Heinen – een stap die niet van harte zou worden verwelkomd door eurosceptische partijen in de coalitie, zoals de PVV en de BBB.

“De interne markt van de EU is zeer nuttig voor ons en het is belangrijk dat wij er deel van uitmaken en onze positie versterken”, zei hij.

READ  (BROS) - Analyse van de korte rente van Nederlandse broeders - Nederlandse broeders (NYSE:BROS)

Dreiging van staatssteun

Maar Europese bedrijven worden uitgedaagd door ‘opkomende machtsblokken’ die staatssteun gebruiken om de markt te verstoren, wat Europese landen onder druk heeft gezet om dit van binnenuit te doen. “Op de lange termijn zal dit de groei schaden”, aldus Heinen.

De begroting omvat enkele extra uitgaven, vooral op terreinen waar de VVD de voorkeur aan geeft, zoals veiligheid en openbare orde. De defensie-uitgaven worden verhoogd om vanaf volgend jaar aan de NAVO-doelstelling van 2% te voldoen, wat het nieuwe zelfbeeld van Nederland als verdediger van de mondiale veiligheid weerspiegelt.

Nog eens 130 miljoen euro wordt geïnvesteerd in grenscontroles, die volgens Heinen van cruciaal belang zijn voor het welzijn van de economie.

‘Een fatsoenlijk land heeft altijd ruimte voor mensen in nood, zij hoeven zich geen zorgen te maken over ongecontroleerde migratie’, zei hij. “Mensen maken zich nog steeds zorgen over deze dingen, en we moeten die zorgen serieus nemen.”

Zorgen over bezuinigingen

Sommige plannen van Heinen lijken tegenstrijdig. Zijn ambities om een ​​sterkere rol te spelen binnen de EU lopen het risico te worden ondermijnd door de eisen van de regering voor een afschaffing van de asielquota en een vrijstelling van landbouwbeperkingen.

De eigen economische adviseurs van de regering, het Bureau voor Economische Beleidsanalyse CPB en het Sociaal Analyse Instituut SCP, Bekritiseerde de plannen als vaag en ongefundeerd.

Ze zeggen dat bezuinigingen op onderzoek en innovatie het risico inhouden dat de voordelen op de lange termijn worden opgeofferd aan winst op de korte termijn – een scenario dat Heinen zegt te willen vermijden.

In een van de meest bekritiseerde maatregelen in de begroting trekt de regering de financiering voor het Jeugdvrijwilligersprogramma in. Uren gemeenschapsdienst. De organisatie wordt geprezen omdat ze kansarme en kwetsbare jongeren de vaardigheden en ervaring biedt die ze nodig hebben om te participeren in de samenleving.

Maar Heinen was ervan overtuigd dat het tijdperk van ‘gratis geld’ voorbij was. ‘Geld is niet gratis’, zei hij. “Die dagen zijn voorbij. Rekeningen moeten betaald worden'', zei hij.

De Belangrijke financiële punten van de begroting

Belastingen en premies

  • Er wordt een nieuwe belastingschijf geïntroduceerd die inkomsten tot € 38.441 dekt met een belastingtarief van 35,82%, één procentpunt lager dan het huidige tarief.
  • Tussen € 38.441 en € 76.816 stijgt het tarief naar 37,48% en daarboven blijft het ongewijzigd op 49,5%.
  • In totaal zal de kostenefficiëntie met gemiddeld 0,7% stijgen
  • De 30%-regeling wordt verlaagd naar 27% en blijft vijf jaar van kracht, maar het minimumsalaris om in aanmerking te komen zal stijgen van € 46.107 naar € 50.436.
  • De belasting op kansspelen gaat in twee fases omhoog naar 37,8%
  • De overdrachtsbelasting voor beleggers gaat in 2026 omlaag van 10,4% naar 8%.
READ  Nederlandse havenarbeiders weigeren schip met Russische diesellading te lossen | Nieuws

Overheidsfinanciering

  • De economische groei zal dit jaar 0,6% bedragen en in 2025 1,5%
  • Het begrotingstekort zal dit jaar 1,8% bedragen en in 2025 2,5%
  • Het percentage gezinnen dat in armoede leeft daalt volgend jaar met 0,1 procentpunt naar 4,4% en het aantal kinderen dat in armoede opgroeit (4,7%) blijft onveranderd.

Andere financiële activiteiten

  • Eigenaars van zonnepanelen kunnen in 2027 de hoeveelheid energie die zij terugbetalen aan het net niet meer aftrekken van hun rekening.
  • De regering heeft een ‘energiefonds’ van €60 miljoen opgezet om arme huishoudens te helpen de brandstofrekeningen te betalen
  • Volgens berekeningen van Niput zou de belasting op gas een gemiddeld huishouden met 33 euro per jaar besparen.
  • Geen belastingverhoging op benzine, diesel of LPG
  • Plannen om de belastingvermindering voor bedrijfsdonaties af te schaffen zijn met een jaar uitgesteld
  • De BTW op cultuur, sportevenementen en sportscholen, boeken en hotels gaat omhoog van 9% naar 21%.

Andere activiteiten

  • De kosten van treinkaartjes zullen 6% hoger zijn en niet 12% zoals eerder vermeld
  • Er zullen de koning, de koningin, zijn moeder en de oudste dochter zijn Geef 7% meer uit Volgend jaar. In 2025 zullen de gemiddelde lonen met 4,3% stijgen.
  • Scholen zullen worden gecompenseerd door de verhoging van de BTW op schoolboeken
  • Het kabinet verwacht dat de zorguitkeringen zullen stijgen naar maximaal € 6,50 per maand en dat de zorgpremies met € 10 per maand zullen stijgen.
  • Het ministerie van Onderwijs verwacht €293 miljoen per jaar te besparen door het aantal internationale studenten te verminderen en €282 miljoen op te halen door hogere tarieven voor langzame leerlingen in te voeren.
  • Er wordt 360 miljoen euro bespaard door de ‘subsidies’ voor onderwijs en cultuur te verminderen. Meer details zullen in november bekend worden gemaakt

Meer volgt