september 19, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlands Film Festival gaat over maatschappelijke vraagstukken, en Rutger Hauer

Nederlands Film Festival gaat over maatschappelijke vraagstukken, en Rutger Hauer

Dit jaar Nederlands FilmfestivalHet wordt vrijdag gelanceerd in Utrecht en behandelt veel van de sociale en politieke kwesties die het nieuws de afgelopen jaren hebben gedomineerd, waaronder euthanasie, corruptie in de kinderwelzijn en asiel.

Het festival opent met een inleiding door Laura Hermanides Witte flits (White Flash), het waargebeurde verhaal van een 42-jarige man wiens verzoek om euthanasie na een strijd van twintig jaar eindelijk werd goedgekeurd.

Het ‘ondraaglijke lijden’ dat hij ervaart is niet het gevolg van een lichamelijke ziekte, maar van geestelijk lijden, en is daarom controversieel. De film concentreert zich op zijn ouders die hem steunden en nu het einde van de reis en het onherstelbare verlies van hun zoon te midden van gevoelens van opluchting, twijfel en verdriet. De doorgewinterde Nederlandse actrice Renee Soutendij speelt de moeder.

Het kinderbijslagschandaal, dat tienduizenden ouders die valselijk zijn beschuldigd van fraude, veelal het resultaat van racistische tactieken, lijden en verlies heeft gebracht, is het onderwerp van twee films. Een kwestie van voordelen (Benefit Affair), geregisseerd door Joram Lürsen, volgt het verwoestende achtbaankoppel Kiziya en Ryan waarin ze terechtkomen en hoe journalisten, een klokkenluider en een advocaat omgaan met het trauma van meedogenloze intimidatie door de overheid.

De jacht op Merel Ö (The Hunt for Merel Ö) is een thriller van Stijn Bauma, die zich moet verdiepen in de rijkdom aan materiaal die hij voor zijn vorige documentaire heeft verzameld. Alleen tegen de regering (Alleen tegen de overheid) In zijn voetsporen komt een fraudedetective op de proppen met het verhaal van een moeder die wordt gevraagd een enorme som geld terug te betalen aan de belastingdienst. Hij moet beslissende actie ondernemen om zijn twee kinderen te beschermen.

READ  De Nederlandse journalist hekelt de reactie van de Premier League op de verhuizing van Arne Slott naar Liverpool

pariaGeregisseerd door Edson da Conceicao, volgt de film een ​​vluchtelingenkoppel uit Ghana dat hun toevlucht zoekt in Nederland. Een andere sociale kwestie die in de vorm van een thriller wordt gepresenteerd, volgt hun afdaling van veiligheid naar een horrorsituatie die zich afspeelt tegen de achtergrond van het Nederlandse asielsysteem.

Een welkome afwisseling van het sociaal realisme naar TinseltownTranen in de regenEen documentaire van Sanne Fabri de Jong volgt de carrière en invloed van de Nederlandse acteur Rutger Hauer.

De titel verwijst naar zijn laatste woorden in Blade Runner “Al die momenten zullen verloren gaan in de tijd als tranen in de regen”. Tranen in de regen Het documenteert niet alleen de professionele prestaties van Haier, maar biedt ook een zeldzame inkijk in zijn persoonlijke leven via de talrijke homevideo's die hij maakte van zijn carrière met zijn levenslange partner, Inek ten Kat.

De uitreiking wordt afgesloten met een avond en 24 Gouden Kalfprijzen waaronder Beste Film, Beste Documentaire, Beste Acteur en Beste Regisseur.

Klik voor festivalondertitels Hier. Het Nederlands Filmfestival vindt plaats van 20 t/m 27 september.