september 20, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse bank ING gaat klimaatbestendigheid omzetten in klanten

Nederlandse bank ING gaat klimaatbestendigheid omzetten in klanten

Open Editor's Digest gratis

Als laatste teken van meningsverschillen tussen Europese en Amerikaanse banken over de risico's van de opwarming van de aarde is de Nederlandse bank ING van mening dat grote klanten niet genoeg vooruitgang boeken bij het verminderen van hun impact op het klimaat.

CEO Steven van Rijswijk zei dat ING aan haar klanten heeft aangekondigd dat het de financiering van bedrijven die er niet in slagen hun CO2-voetafdruk per geval aan te pakken, zal beperken of stopzetten.

De positie van ING staat in schril contrast met die van andere financiële instellingen, met name banken als de Bank of America, die een aantal klimaatdoelstellingen hebben versoepeld of terughoudend zijn om te praten over de financiële risico's van de opwarming van de aarde. .

Van Rijswijk zei dat ING 2.000 van haar grootste klanten schatte op basis van openbaar beschikbare klimaatveranderingsplannen en andere gegevens. Bedrijven moeten tegen 2026 voldoende vooruitgang boeken, zei hij.

“Ons doel is om ervoor te zorgen dat we de klimaatverandering bestrijden. Niet om afscheid te nemen van klanten”, zei hij. “Maar dat is als ze er nog niet klaar voor zijn. [to address their carbon footprint] En dan nemen wij afscheidE.”

Hij zei dat de bank “hand in hand wilde gaan met Parijs”, een mondiale overeenkomst om de mondiale temperatuurstijging te beperken tot ruim onder de 2 graden Celsius en 1,5 graden boven het pre-industriële niveau. “Wij willen onze klanten helpen mee te bewegen met Parijs.”

READ  Nederlandse Mantell prijst Lacey Evans voor SmackDown promo

Als onderdeel van de beoordeling zal de bank onder meer kijken of bedrijven hun veranderingsplannen implementeren en of hun inspanningen binnen hun sector voldoende ambitieus zijn.

Hoewel sommige banken beperkingen hebben ingevoerd op de kredietverlening aan specifieke sectoren, zoals steenkool, is beleid dat van toepassing is op grote delen van hun portefeuilles zeldzaam.

Van Rijswijk zei dat de debatten over klimaatverandering meer gepolariseerd raakten, en voegde eraan toe dat hoewel rivalen terughoudend waren om over de kwestie te praten, ING “zo open en eerlijk mogelijk wilde zijn”.

Veel Amerikaanse banken en financiële instellingen zijn de afgelopen jaren intensief onder de loep genomen door Republikeinse senatoren en gouverneurs omdat ze milieu-, sociale en governance-factoren meenemen in zakelijke beslissingen, wat een golf van zogenaamde ‘greenhushing’ heeft aangewakkerd – waarbij bedrijven terughoudend zijn om over het klimaat te praten. problemen.

In Nederland daarentegen zijn sommige bedrijven onder druk gezet om ambitieuzere klimaatdoelstellingen te stellen. Shell gaat momenteel in beroep tegen een historische uitspraak van de rechtbank in Nederland, waarin het olie- en gasbedrijf wordt opgeroepen de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

Van Rijswijk betoogde dat klimaatverandering sociale en financiële risico's met zich meebrengt. ‘Wij zijn een bank die de economie en de gemeenschap financiert, en een van de grote sociale uitdagingen is verandering… als we eindigen met een warmere samenleving met duurzame vooruitgang voor iedereen… dat is goed voor de samenleving en voor de banken ”, zei hij.

“Er is ook een financieel risico. Er zijn bedrijven die onmiddellijke financiële risico's lopen omdat hun activa mogelijk gestrand zijn”, voegde hij eraan toe.

READ  Arsenal voert gesprekken met Nederlandse aanvaller ter waarde van £ 30-40m

Hij noemde rederijen en luchtvaartmaatschappijen als voorbeelden die in de toekomst ‘schonere schepen of vliegtuigen nodig zullen hebben’, en voegde eraan toe dat het verstrekken van leningen aan traditionele schepen die veel fossiele brandstoffen gebruiken riskant is.

Uit de analyse van ING blijkt dat de scheepvaart en het commerciële vastgoed achterlopen als het gaat om klimaatprojecten.

Van Rijswijk zei dat de bank in 2025 de nieuwe financiering voor LNG-exportterminals zal beëindigen, wat in lijn is met de aanbevelingen van het International Energy Agency. ING doet momenteel vijf financieringen per jaar, aldus de bank.

Het stopt alle nieuwe financiering voor pure olie- en gasbedrijven die nieuwe velden ontwikkelen.