september 8, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De ranglijst geeft aan dat de impact van de Nederlandse internationaliseringsbarrières nog moet komen

De ranglijst geeft aan dat de impact van de Nederlandse internationaliseringsbarrières nog moet komen

Focussen op een rankingsysteem dat zowel de internationale docenten- als studentenratio's meet, PIE nieuws Vergeleken met de cijfers van vorig jaar werd in de tabel gekeken hoe enkele van de beste universiteiten van het land presteerden.

Terwijl de aantallen internationale studenten in Nederland groeien, ondanks plannen om de internationalisering helemaal te beteugelen, groeien ze langzamer dan in bijna tien jaar – en de internationale studentencijfers zien kleine, stapsgewijze veranderingen die een gefragmenteerd beeld schetsen.

“Als een instelling een aanzienlijke populatie internationale studenten aantrekt, heeft ze voordelen op het gebied van netwerken, culturele uitwisselingen, een meer gevarieerde leerervaring en de diversiteit van alumni.

“Bovendien, als een instelling een aanzienlijk aantal buitenlandse studenten aantrekt, volgt daaruit dat ze aantrekkelijk is”, zei QS over haar methodologie voor internationale studententarieven.

De Technische Universiteit Delft blijft de beste instelling van het land op de ranglijst, hoewel deze is gedaald van de gedeelde 47.E Tot 49EDe internationale studentenratio steeg van een score van 89,3 naar 91,4.

Het is belangrijk erop te wijzen dat de verhouding niet het percentage daadwerkelijke internationale studenten in de studentenpopulatie weergeeft – uit de gegevens van QS blijkt dat 7.334 van de 20.888 studenten internationaal zijn in Delft.

De enige andere Nederlandse instelling in de top 100 is de Universiteit van Amsterdam, die op plaats 55 staat.EDaling van 53rd In de planning van vorig jaar. De internationale studentenratio steeg echter van 79,9 naar 87,5.

De internationale studentenratio's in de QS-ranglijst omvatten EU-studenten, die over het algemeen niet worden beïnvloed door de internationaliseringsbarrières die in Nederland worden voorgesteld.

Als een instelling een aanzienlijk aantal buitenlandse studenten aantrekt, is zij aantrekkelijk.

QS

Maar sommige universiteiten hebben hun aandeel internationale studenten de afgelopen twee of drie jaar zien dalen, sinds de huizencrisis uitbrak en de lobby tegen internationale studentenwerving begon.

READ  Kaart uit de Tweede Wereldoorlog leidt tot schattenjacht in Nederlands dorp

De Universiteit Utrecht kent al een tijdje niet de beste internationale studentenratio, maar laat nog steeds een gestage daling zien. In 2022 had het een score van 24, terwijl de index van 2023 licht daalde naar 23,1 en vervolgens naar 21,2. Ondertussen scoorde het op de QS Wereldranglijst 2025 voor het eerst 19,4 onder 20.

De Universiteit Twente, die zich als onderdeel van de Alliantie van Technische Universiteiten heeft uitgesproken voor internationalisering, is 20 plaatsen gedaald op de ranglijst, maar het aantal internationale studenten daalde van 91,1 naar 90,4 – en het aantal internationale studenten bleef op 100. laat zien dat het nog steeds zijn internationale identiteit behoudt.

Opvallend is dat Twente de eerste universiteit in het land was die Engels als officiële taal adopteerde.

Maastricht, altijd bekend als de meest internationale universiteit, noteerde haar beste ranking sinds de pandemie op plaats 230 – tegenover een totaal van 256E Afgelopen jaar.

Maar voor het eerst sinds de internationale studentenratio van 100 daalde Maastricht naar 99,4, zij het met een zesde punt. Hoewel dit geen crash-and-burn-crisis is, zou het erop kunnen wijzen dat het tij in Nederland mogelijk aan het keren is.

Deze kleine veranderingen geven aan dat, hoewel er een aantal bedrijven zijn die de effecten zullen voelen, deze zich mogelijk pas volgend jaar of het jaar daarna in de ranglijst zullen vertalen.

Maar tegen die tijd kunnen er, afhankelijk van wat de regering van Geert Wilders besluit te doen om de nettomigratie verder terug te dringen, strengere beperkingen op de internationalisering komen.