september 19, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Economen verwachten dat de Nederlandse economie een recessie zal vermijden

De Nederlandse economie zal een recessie grotendeels vermijden. Economen zijn het er in grote lijnen over eens dat het CBS woensdag een gematigde groei in het tweede kwartaal van het jaar zal rapporteren. De omvang van de economie daalde onverwacht in de eerste drie maanden van het jaar.

Economen spreken doorgaans van een technische recessie als er twee opeenvolgende kwartalen van krimp zijn. In het eerste kwartaal werd een krimp van 0,5 procent genoteerd. Maar deze keer verwachten experts, ondervraagd door financieel nieuwsbureau Bloomberg, een gemiddelde stijging van 0,2 procent ten opzichte van de voorgaande periode.

Hugo Erken, hoofd Nederlandse economie bij RaboResearch, blijft optimistisch. Hij voorspelde een groei van 0,4 procent. Volgens hem speelde vooral de export uit Nederland een rol in het eerste kwartaal. Volgens hem spelen twee toevallige factoren een rol.

“Chipmotorenfabrikant ASML kende een zwakke start van 2023 na een sterk slotkwartaal. Bovendien liep hun contract met de Limburgse autofabriek VDL Netcar BMW af, waardoor de autoproductie daar eindigde. Beide evenementen kunnen deze keer niet doorgaan”, legt Ergen uit.

ABN Amro-econoom Aggie van Husseling verwacht een groei van 0,2 procent. Hij benadrukte echter dat het goed gaat met de Nederlandse economie. Dit is grotendeels te danken aan de verbeterde koopkracht van de consument, aangezien de inflatie laag blijft en de lonen scherp stijgen.

“Dat komt omdat de werkloosheid zo laag is”, zegt Van Hoesseling. “Als je je baan kwijtraakt, kun je snel een nieuwe baan vinden.” Von Husseling voegde eraan toe dat, aangezien de industriële sector nog steeds zwakte vertoont en Duitsland, een belangrijke handelspartner, het economisch moeilijk heeft, het enige tijd zal duren voordat de export weer zal aantrekken.

READ  Goldhardt wil Formule 1-shows maken voor Nederlandse televisie

Ergan noemde ook de industrie. “De inflatie heeft hard toegeslagen. Niet alleen individuen, maar ook bedrijven”, zegt hij. “Er is veel onzekerheid vanwege bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne en het Midden-Oosten. Wordt het Harris of Trump? Dat maakt veel uit.”

Daarnaast is duidelijk dat de arbeidsproductiviteit onder druk staat. “We zullen ernaar moeten kijken. Het lijkt erop dat we ondermaats presteren”, zei Ergen.

Volgens hem moet het nieuwe kabinet aan het ondernemingsklimaat werken om te voorkomen dat de concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven in gevaar komt.