september 8, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Groningen verontschuldigt zich voor zijn rol in het Nederlandse slavernijverleden

Groningen verontschuldigt zich voor zijn rol in het Nederlandse slavernijverleden

De gemeente Groningen heeft excuses aangeboden voor de rol die het gemeentebestuur in het verleden heeft gespeeld in het Nederlandse bedrijfsleven. Er werd een verontschuldiging gevraagd aan de nakomelingen van de tot slaaf gemaakte mensen.

De Rijksuniversiteit Groningen en het Groninger Museum deden onderzoek naar de rol van het gemeentebestuur in de slavernij. De bevindingen werden in februari van dit jaar gepresenteerd.

De onderzoekers concludeerden dat het gemeentebestuur en verschillende politici een belangrijke rol speelden in de West-Indische Compagnie (WIC). Groningen was aandeelhouder van WIC en bezat ongeveer 11 procent van het bedrijf. Daarom is zij verantwoordelijk voor elk negende verscheept schip.

'Groningse politici hebben er herhaaldelijk voor gekozen zichzelf te verrijken ten koste van de vrijheid, de menselijke waardigheid en de levens van de mensen die zij tot slaaf hebben gemaakt', zei burgemeester Koen Schuling in zijn toespraak. Hij zei dat politici de slavernij niet alleen mogelijk hebben gemaakt, maar deze ook in stand hebben gehouden, en deze feiten waren beschamend.

Groningse schepen vervoerden 33.000 mensen onder dwang van West-Afrika naar Zuid- en Midden-Amerika. Onderzoekers melden dat 13 procent van de ontvoerden tijdens de reis zou zijn omgekomen.

De gemeente schrijft dat de excuses zijn gemaakt omdat donderdag de Internationale Dag van Samenleven in Vrede was. Naast de toespraak van de burgemeester werden er dansen opgevoerd en werd er een gedicht voorgelezen.

De gemeente is van plan nog twee gedenktekens in Groningen te plaatsen, één voor de slachtoffers van de slavenhandel tussen Afrika en Amerika en één voor de slachtoffers van de Aziatische slavenhandel in het zogenaamde Nederlands-Indië, waartoe ook het huidige Indonesië behoort.

READ  Een gijzelingsdrama speelt zich af in een Nederlandse stad waar een verdachte wordt gearresteerd