september 19, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Ondanks de toegenomen koopkracht geven Nederlandse consumenten minder uit

Ondanks de toegenomen koopkracht geven Nederlandse consumenten minder uit

De hoge inflatie en de daaruit voortvloeiende prijsstijgingen hebben de Nederlandse consument harder getroffen dan verwacht, aldus economen van ING. Ondanks de groei van de economie en de koopkracht in Nederland geven consumenten minder uit.

De toegenomen inflatieverwachtingen hebben gevolgen voor de consumentenbestedingen in Nederland

Aanvankelijk werd gedacht dat de consumentenbestedingen in Nederland een belangrijke aanjager van de economische groei dit jaar zouden zijn. “Over het geheel genomen stijgt de koopkracht aanzienlijk, vooral omdat de loonstijgingen bij collectieve onderhandelingen al een tijdje groter zijn dan de inflatie”, aldus de experts van de bank. “Ook het consumentenvertrouwen was in het tweede kwartaal hoger dan in het eerste kwartaal.”

Dit is echter niet het geval. Een mogelijke reden voor het minder uitgeven is volgens ING dat Nederlandse consumenten een stijging van de inflatie verwachten. Wanneer zij duidelijke elementen van hoge inflatie zien, zoals de Nederlandse huurprijzen en verhogingen van de tabaksaccijns, zetten consumenten zich vaak schrap voor prijsstijgingen. Deskundigen zijn van mening dat het slechte weer – de eerste helft van 2024 was de natste ooit gemeten – mogelijk ook het bestedingsgedrag heeft beïnvloed.

Dit alles maakte de consumenten pessimistisch en verwachtte hogere prijsstijgingen dan ze in werkelijkheid hadden ervaren, wat resulteerde in lagere bestedingen.

De Nederlandse economie groeit en de koopkracht verbetert

Vergeleken met het eerste kwartaal groeide de Nederlandse economie in het tweede kwartaal van 2024 met 1 procent en deze trend zal zich voortzetten. Het Centraal Planbureau (CPB) meldt dat de economie in de toekomst zal blijven groeien en de koopkracht zal toenemen met het oog op 2025.

READ  Nederlands ambassadepersoneel in Oekraïne verhuist naar Polen

Met loonstijgingen, belastingverlagingen en een sterkere wereldhandel zal de Nederlandse economie dit jaar naar verwachting met 0,6 procent groeien en in 2025 met 1,6 procent. Ook mensen die in Nederland wonen en werken zullen een hogere koopkracht zien dan in 2021. voorwaarde. De verwachting is dat de koopkracht in 2024 met gemiddeld 2,5 procent zal stijgen en het jaar daarop met 1,1 procent.

Aan de andere kant zal het stijgende begrotingstekort het goede nieuws van hogere koopkracht en lagere armoedeniveaus compenseren. De Nederlandse overheidsuitgaven groeien sneller dan het inkomen, waardoor het tekort dichter bij de 3 procent van het bbp komt, het hoogste in de EU. “Dit betekent dat bij toekomstige tegenslagen plotselinge bezuinigingen nodig zullen zijn”, aldus het CPB.

Thumb afbeeldingskrediet: Harry Bugelink / Shutterstock.com

Door op Abonneren te klikken, gaat u ermee akkoord dat wij uw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met ons Privacybeleid. Bezoek deze pagina voor meer informatie.